Locatia: Mod de mers:

Despre Transalpina

Transalpina (DN 67C) este o sosea care traverseaza Muntii Parang, printre Valea Jiului si Valea Oltului, fiind paralela cu acestea. Strabate localitatea Ranca si trece pe la Obarsia Lotrului (intersectand DN 7A Petrosani - Voineasa - Brezoi) si pe langa Lacul Oasa. Soseaua ajunge pana la 2.145 de metri altitudine, in Pasul Urdele, mai sus decat Transfagarasanul (2.042 metri, la Balea Lac), si ofera ocazia de a admira unul dintre cele mai frumoase peisaje din Romania.

Transalpina si Transfagarasan

Din anul 2011, cind a fost incheiata reabilitarea Transalpinei, soseaua Transfagarasan are un competitor puternic. Soseaua din Muntii Paring arata si mai bine, cu asfalt nou-nout, dar si se desfasoara pe mai multi kilometri la altitudine inalta. Puteti face comparatia intre cele doua drumuri montane, vizionind cele doua grafice cu diferente de nivel.

Transalpina - DN 67C

Lungime totala: 148 km - intre DN 67 (Bengesti ) si DN1/DN7 (Sebes)
Durata parcurgerii traseului cu masina: 3 ore (conform Google Maps)
Anii constructiei: 1930-1935
Reabilitare completa: 2009-2011
Punctul cel mai inalt: Pasul Urdele - 2145 metri
Portiunea cea mai frumoasa: Ranca - Obarsia Lotrului

Transfagarasan - DN 7C

Lungime totala: 151 km - intre DN 7 (Bascov) si DN 1 (Cartisoara)
Durata parcurgerii traseului cu masina: 4 ore (conform Google Maps)
Anii constructiei: 1970-1974
Punctul cel mai inalt: Balea Lac - 2042 metri
Portiunea cea mai frumoasa: Piscul Negru - Balea Cascada

Mai multe informatii puteti afla de pe pagina Wikipedia

Transbucegi - DN 713

Lungime totala: 17 km - intre DN 71 si platoul Bucegi
Durata parcurgerii traseului cu masina: 20 minute (conform Google Maps)
Anii constructiei: 2010-2013
Punctul cel mai inalt: Platoul Bucegi - 1925 metri
Portiunea cea mai frumoasa: zona de platou

Mai multe informatii puteti afla de pe pagina Transbucegi

  
Transalpina harta
TRANSFAGARASAN TRANSRARAU TRANSBUCEGI TRANSALPINA

EXPLICATII
Pe harta este indicat traseul soselei Transalpina. Pentru comparatie va punem la dispozitie si alte trasee rutiere din Romania care traverseaza sau se termina pe munti mai inalti. Rivalul Transalpinei este bineinteles Transfagarasanul. Traseele comparative sint accesibile sub antetul acestei pagini (text albastru subliniat). Pe graficul de sub harta, marcata cu culoarea albastru, este indicata altitudinea care este atinsa pe parcursul traseului (soselei).

Puteti vedea care este cel mai inalt punct atins dar si cel mai jos. Trecind cursorul mouse-ului peste zona albastra din grafic, veti corela altitudinea cu traseul de pe harta (indicatorul de culoare verde). Daca faceti clic pe zona albastra din grafic, veti obtine altitudinea exprimata in metri.

Harta va sta la dispozitie si altfel. Faceti clic pe butonul "Sterge punctele" si alegeti orice traseu doriti! Simplu! Faceti doua clicuri pe harta si aflati traseul care le uneste. De exemplu, faceti un clic peste municipiul Sibiu si apoi un clic peste municipiul Brasov. Veti afla traseul pe care puteti circula cu masina. Totodata, veti afla, de pe grafic, si pe la ce altitudini veti ajunge pe acest traseu.

Daca vreti sa vedeti ce diferenta de nivel este in linie dreapta intre cele doua municipii, schimbati "Modul de mers" pe "Direct".

Puteti folosi facilitatile hartii si in interiorul unui oras. In Bucuresti, de exemplu, puteti face un clic undeva pe Calea Dorobantilor si unul pe Bulevardul Unirii. Veti afla cum puteti ajunge cu masina de la primul punct la al doilea. IMPORTANT! Dupa ce ati pus indicatoarele rosii pe harta, puteti sa le mutati sau sa le pozitionati mai cu exactitate. Faceti clic pe ele si trageti-le unde doriti!
Transalpina
Transfagarasanul Transbucegi

Vezi cum ajungi la Transalpina,Transfagarasan, Transbucegi si Transrarau!